HOME >

Zaterdag 8 april 2017:
Regionale lenteuitstap

regionale lenteuitstap 'Klooster ursulinen, O.L.V. - Waver'

OPGELET: Datum Wijziging

MAXIMUM 30 DEELNEMERS : aanmelden bij:
Alex Vercammen 0473/68.14.37

Wanneer:
Zaterdag 22 april 2017. Vertrek om 13.00 uur

Waar:
Aan ons Heemhuis, Kerkstraat Lille (We carpoolen naar Waver)

Info:
Rosette Dillen 03/312.49.03

Ursulinen-Waver

Een klooster en een school van de ursulinen. Het klinkt ons vertrouwd in de oren. In ons eigen Gierle heeft deze orde in 1860 hetzelfde ondernomen en honderd jaar later, in 1963, verlieten zij school, klooster en dorp. In O.L.V.Waver was het project nog succesvoller. In 1841 kwamen de eerste zusters ursulinen vanuit Tildonk naar de Bosstraat in Onze-LieveVrouw-Waver. De zusters zouden het beeld en het silhouet van Waver (in de volksmond terecht Torekenswaver genoemd) grondig wijzigen. Het unieke karakter van het enorme school- en kloostercomplex ligt in de merkwaardige synthese tussen zo uiteenlopende stijlen als neoclassicisme, neogotiek, neoromaans, empirestijl en art nouveau.

bron: www.visitwinteruiin.be

In 1900 bouwde het instituut een prachtige wintertuin in art nouveau. Art nouveau zou je niet verwachten in een katholiek onderwijsinstituut čn in een dorp op het platteland. Het is dan ook uitzonderlijk! De "jardin d'hiver" was een waardige ontvangstruimte voor de bezoekers van honderden inwonende meisjes, afkomstig uit binnen- en vaak ook uit buitenland. Nog steeds wordt de bezoeker verrast door het verfijnde spel van licht en kleur.

De fraaie neogotische kapel is van de hand van provinciaal bouwmeester Eduard Careels (18571933). Het gebouw met de allures van een grote kerk werd tussen 1909 en 1912 opgetrokken. Het interieur is deels geďnspireerd op de Lierse SintGummaruskerk. De open gaanderij zou je eerder verwachten in een kathedraal. De kerk is door middel van gaanderijen en traptorens verbonden met het gebouwencomplex. Andere bijzondere onderdelen van het patrimonium zijn de SintUrsulazaal, de Alpenzaal, de feestrefter, de eretrap, het oratorium, het museum, de pianogalerij. Het huidige park kreeg zijn eerste vorm in 1864 en werd vanaf 1887 systematisch verrijkt met diverse elementen in rotswerk, zoals o.a. een Lourdesgrot. De veelvuldige aanwezigheid van uiteenlopende 'follies' in rotswerk maakt het vandaag tot een uniek geheel.

Een gids zal ons informeren over meer dan alleen maar de bouwwerken die de zusters ursulinen optrokken in Onze-Lieve-Vrouw-Waver maar ook over het reilen en zeilen van de kloostergemeenschap vroeger en nu.

Iedereen welkom! NA AANMELDEN bij Alex Vercammen 0473/68.14.37 (Max 30 deelnemers)

Geen onkosten tenzij een bijdrage in het vervoer als je van carpooling geniet.

Sinds 1995 ontfermt de vzw Wintertuin zich over het erfgoed op de site en werkt ze samen met verschillende partners aan een mooie toekomst voor het beschermde patrimonium van het Ursulineninstituut. Meer info over dit prachtige gebouwencomplex op wintertuin ursulinen

Rosette Dillen

Webmaster: Jos Geysen