HOME >

Zaterdag 27 april 2019:
Regionale lenteuitstap : Kerken in Wortel en Hoogstraten

Namiddaguitstap Kerken in Wortel en Hoogstraten

Wanneer:
Zaterdag, 27 april 2019

Waar Vertrekken:
13:00 Heemhuis Lille (carpoolers)
14:00 Kerk Wortel

Info:
Alex Vercammen, 0473/68.14.37

Het eerste deel van de rondleiding start aan de 15e-eeuwse Sint-Jan-de-Doperkerk van Wortel. Misschien onbekend, maar daarom niet minder de moeite van een bezoek waard, wel integendeel. Hét herkenningspunt van dit kerkje is de kanons-kogel in de zijkant, een souvenir van de Slag om Hoogstraten. In de massieve toren hangt het oudste klokje uit de streek (1421). De laatbarokke doopkapel met zijportaal tegen de zuidwand van de toren, dateert uit de 18de eeuw. De glas-in-loodramen uit 1935 zijn van Jan Huet (1903-1976), een Wortelse kunstenaar die op het kerkhof vlak bij de kerk begraven is.
Het kleine huisje aan de kerk, als het ware ruimtelijk geïntegreerd binnen de omheining van het kerkhof, was eertijds het zogenaamde ’Beneficiael huys‘, de woning van de kapelaan.
In Hoogstraten gaan we het prachtige interieur bekijken van de Sint-Katharinakerk. Met als belangrijke blikvangers: het koorgestoelte, opvallende 16e-eeuwse glasramen boven het hoogaltaar, wandtapijten en praalgraven.
De rondleiding is gepland om te starten in Wortel aan de kerk om 14.00 uur. Daarna rijden we naar Hoogstraten voor het tweede deel. Achter de kerk en er tegenover aan de kunstacademie zouden voldoende parkeerplaatsen beschikbaar moeten zijn. Wandelen: dus best aangepast schoeisel

Webmaster: Jos Geysen